Billykt

Når du skal kjøpe billykt til kjøretøyet ditt, er det mange faktorer som skal tas med i betraktningen. Hva er egentlig best, LED, xenon eller halogen?

SE VÅRE PRODUKTER

Når du skal kjøpe billykt finnes det mange gode alternativer. Enten du trenger ekstralys til bil, varsellys, tåkelys, ryggelys, baklykter, DRL kjørelys eller noe annet, bør du vite hva du skal se etter.

En billykt kan som regel fås med LED-, halogen- eller xenon-pære som lyskilde. Det er delte meninger om hva som er best, noe som kan vanskeliggjøre valget ditt. Her er det mange faktorer som spiller inn, som pris, energieffektivitet, holdbarhet, lysstyrke og lignende.

I denne guiden skal vi forsøke å gjøre valget litt enklere for deg som er på jakt etter billykt. Finn ut hva som er best for akkurat deg og din bil.

Ønsker du nyttig informasjon om hvordan du kan vedlikeholde bilens lykter? Klikk her.

LED vs. halogen og xenon

For mange er det store spørsmålet som følger: Hva er best av LED, xenon og halogen? Det er nemlig disse lyspære-typene du hyppigst vil se når du er på jakt etter en billykt.

Halogen

For mange er halogen det klassiske valget. Disse lyspærene har blitt brukt på biler i flere tiår, og gir en grei lysmengde til en billig pris. Halogenpærer kan imidlertid bli nokså varme, og er ikke spesielt energieffektive sammenliknet med andre lyskilder.

Xenon

En xenon-lyspære produserer svært kraftig og ofte hvitt lys, og benytter mindre energi enn halogen-lys. Xenon har også relativt lang levetid. Skal du bruke denne type lys, må du imidlertid ha automatisk høydejustering av lys for å ikke blende motgående trafikk.

LED-lys

LED-lys til bil har blitt svært populært de siste årene. Dette er utvilsomt den mest energieffektive lyspæren til bil. 

LED som billykt er også gunstig siden det ikke blender motgående trafikk, og pæren produserer lite varme. Ulempen? De ofte er litt dyrere.

Hvilken billykt skal du velge?

Hva slags billys som passer best til akkurat deg og din bil, kommer litt an på hva som er viktig for deg. Dersom du ønsker billige lyspærer til bil, er halogen et supert valg. Ønsker du derimot et alternativ som bruker lite strøm og som varer lenge, er LED-lyd best.

Husk også at LED kan gi deg svært godt og kraftig lys når du kjører. Derfor egner LED-pærer seg godt til fjernlys. Du kan for eksempel kjøpe LED-bars eller runde lykter med LED.

Xenon foretrekkes gjerne av dem som ønsker skarpt og effektivt lys på bilen, og som samtidig har mulighet for automatisk høydejustering av bilens lykter. Xenon er – i likhet med LED – ofte ganske mye dyrere enn halogen. Til gjengjeld får du mye lys for pengene.

Ulike typer billykt

En bil har mange ulike lys. Større kjøretøy som driver med veiarbeid langs norske bilveier, vil for eksempel ha behov for varsellys. Dette sørger for at forbipasserende trafikanter varsles om eventuelle farer.

En klassisk personbil har både baklykter, ryggelys, DRL kjørelys, tåkelys, fjernlys og blinklys. Sørg for at du har alle lyspærene bilen trenger liggende, da det kan koste deg dyrt dersom noen av lysene slutter å fungere.

Ekstralys til bil

Mange bilførere investerer i ekstralys til bil. Dette er altså ekstra lys som monteres på bilen i tillegg til lyspærene som allerede finnes på bilen. Det mest populære er ekstra fjernlys, gjerne i form av LED-bars eller runde ekstralykter. Dette sikrer deg god sikt.

En bil har også interiørlys. Dette er kanskje ikke det viktigste lyset å bytte ut, men det er veldig nyttig å ha godt interiørlys når det er mørkt ute.

Få god sikt med kvalitetslys

Når du skal kjøpe billykt, er det blant annet viktig å se på antall lumen. Dette sier deg noe om hvor sterkt lyset er. Det er naturligvis viktig med mer lumen på fjernlys enn på ryggelys, så her må du ta lyspærens funksjonsområde med i betraktningen.

Det er også viktig å tenke på at lyset skal oppfylle alle standarder som kreves på norske veier. Velg derfor lyspærer som er e-merket. Dette sikrer deg utmerket sikt, og du vet at du kjører med lovlige lys.

Trenger du billykt?

Når du skal kjøpe ny billykt finnes det mange valgmuligheter. Gode lykter til bilen er blant annet viktig for å sikre god sikt, og benyttes samtidig til kommunikasjon og varsel rettet mot andre trafikanter.

Hos Arbeidslys finner du et bredt utvalg av billys av høy kvalitet og med e-merking. Velg mellom xenon, LED og halogen. 

Du finner både varsellys, DRL kjørelys, interiørlys, ryggelys, tåkelys, ekstralys og lignende i sortimentet. Finn gode lykter som passer til akkurat din bil.

KONTAKT OSS