Billys

Leter du etter billys, som ryggelys, kjørelys eller lignende? Finn ut hva slags billys du skal velge – enten det er xenon, halogen eller LED.

SE VÅRE PRODUKTER

Enhver bil skal ha velfungerende billys, enten det er snakk om kjørelys, blinklys, tåkelys, bremselys eller ryggelys. Bilens lyspærer har en viktig sikkerhetsfunksjon, og hjelper deg samtidig å kommunisere med andre bilister og fotgjengere på veiene. 

Dersom du skal ta til høyre i neste avkjørsel, vil du for eksempel signalisere dette ved å benytte blinklys. Er det mørkt ute og dårlig sikt, kan fjernlys være redningen. For at bilens lys skal fungere optimalt, er det imidlertid viktig å velge riktig lyspære.

I butikker vil du finne alt fra halogen- og xenon-pærer til LED-pærer. Hva slags billys bør du velge? Dette kan du finne ut av om du leser videre.

PS! Vil du lære litt mer om billys? I denne artikkelen får du full oversikt.

Hva slags billys bør bilen ha?

Som bilfører i Norge, er du ansvarlig for å anvende riktige billys basert på ytre lysforhold. I tillegg er det viktig å sikre at billykter er montert på forsvarlig vis.

Bileiere må også forsikre seg om at de benytter billykter som er merket med «e». Dette betyr at lyspæren er godkjent for bruk i bil. Her har du en oversikt over hva slags lykter en bil skal ha:

Nærlys til bil

En bil skal ha to nærlys fremme. Hovedregelen er at disse lysene ikke ha kraftigere lys enn 0,7 lux dersom lysstyrken måles i 1,10 meters høyde 25 meter fra lyskilden.

Det er tillatt å bruke nærlys sammen med fjernlys, men ikke sammen med tåkelys.

DRL kjørelys

Kjørelys kalles også for «DRL». Hovedregelen er at du skal ha to kjørelys-lykter på bilens fremside, og dette lyset er typisk gult eller hvitt.

Du kan benytte nærlys som kjørelys, eventuelt godkjente lykter til denne bruken. I tillegg kan tåkelys eller kurvelys brukes som kjørelys. Når kjørelys brukes er det ikke krav om at du bruker bilens baklys, men her må du se an forholdene. I tunneler er det for eksempel viktig å ha baklysene tent.

For økt sikkerhet anbefales det å benytte seg av LED kjørelys. DRL av LED er utviklet for at motgående trafikk skal blendes til en viss grad. Dette for at andre trafikanter skal bli obs på bilen din, og at bilen blir generelt mer synlig. LED-pærer som kjørelys er dessuten strømbesparende.

Tåkelys – perfekt til ruskevær

Under dårlige værforhold kan tåkelys hjelpe deg med å få bedre sikt. En bil skal ha to tåkelys, og du kan benytte disse som kjørelys på dagtid, fremfor nærlys. Nærlys og tåkelys skal imidlertid aldri brukes samtidig. Hovedregelen er at du heller ikke skal bruke tåkelys sammen med fjernlys.

Det gjelder å finne tåkelys av høy kvalitet. Bytt gjerne ut halogenpærer med mer effektive LED-lyspærer. Dette sørger for at du oppnår optimal fargetemperatur på lyset.

Ryggelys – gjør bilen synlig under rygging

Når bilen er i revers, er det viktig at andre bilister gjøres obs på dette. Det samme gjelder eventuelle fotgjengere. Ryggelys er ikke laget for å lyse opp bilens omgivelser. Formålet her er kun å varsle andre om at bilen rygger.

Det er imidlertid mulig å kjøpe ryggelys i form av oppgraderte LED-pærer, noe som sørger for at du ser hvor du rygger. Denne typen billys lyser omgivelsene opp i større grad, noe som kan øke sikkerheten under rygging.

Fjernlys – når du trenger lang sikt

Det er lov å montere ekstra fjernlys på bilen din, og det finnes ingen begrensninger når det kommer til antall eller styrke. Fjernlys er supre når du har behov for å se langt fremover. Dette er for eksempel aktuelt når du kjører på veier i mørket, der det ikke finnes gatelys.

Benytt deg gjerne av ekstralys i form av LED-, halogen- eller xenon-pærer. Ekstra fjernlys sørger for at kjøretøyet ditt blir synlig fra lang avstand.

Baklykter – bli sett bakfra

Et kjøretøy skal ikke bare ha billys som lar deg se fremover. I tillegg er det viktig at bilen blir sett bakfra, ellers risikerer du at bilister som kommer kjørende bak deg ikke ser bilen din tydelig nok.

Det finnes heldigvis et godt utvalg av baklykter i LED som kan ettermonteres. Du kan for eksempel montere slike lys på tilhengere, campingvogner og lastebiler.

Interiørlys til bilens kupé

En bil kan også ha interiørlys. Dette er fordelaktig dersom du skal finne noe i bilen etter mørkets frembrudd.

Velg gjerne interiørbelysning til bil i form av LED-pærer. Dette sørger for god lysstyrke og moderne belysning i en ren farge. Husk dessuten at LED-lys har lengre levetid enn gamle halogenlyspærer.

Finn billys til din bil

Dersom du har behov for billys, finner du dette blant annet hos Arbeidslys.no. Kjøp alt fra kupélys til langlys og kjørelys.

Du bør sterkt vurdere LED-lys, siden dette er energibesparende og har lengre levetid enn mange andre lyspærer.

KONTAKT OSS