Fjernlys

Fjernlys

Ekstra fjernlys gir deg bedre sikt og større kjøreglede. Her er alt du trenger å vite om fjernlys.

SE VÅRT UTVALG AV FJERNLYS

Alle moderne biler er allerede utstyrt med de lovpålagte fjernlysene foran på bilen, men i 2018 ble det endelig lov å montere flere lys på bilen i tillegg til disse. 

Lovendringen ble vedtatt etter stor pågang fra norske bilister. I Sverige har det vært tillatt med ekstra fjernlys helt siden 2010.

Dersom du ønsker billys som er mest mulig effektive for kjøring under norske forhold, er LED lys til bil det absolutt beste valget. Ønsker du å lære mer om LED lys til bil? Da bør du lese denne artikkelen.

Med den lange høst- og vintersesongen vi har her i Norge, er det mange norske bilister som har merket behovet for bedre belysning. Ekstralys er ikke bare for de spesielt interesserte – det er for alle som vil føle seg tryggere i trafikken.

Ekstra fjernlys – hva er tillatt?

Nå er det altså tillatt med så mange ekstra fjernlys man vil på bilen – men det er fortsatt enkelte regler du må forholde deg til.

Lysene som allerede er montert på bilen skal lyse minst 100 meter fremover, og ifølge trafikkreglene må de ikke brukes på en måte som gjør at andre trafikanter blir blendet.

Ekstralysene som finnes på markedet lyser mye lenger enn det loven krever, og gir derfor enda bedre sikt. Her hos Arbeidslys finner du for eksempel ekstralys som har en kastelengde på over 1000 meter. Se vårt utvalg av fjernlys her.

Må være godkjente

Alle ekstralysene Arbeidslys selger er typegodkjente, altså e-merket, slik loven krever. Hvis du får montert ekstralys som ikke er typegodkjente, kan dette gi en mangel når du leverer bilen til kontroll.

Plassering

Ekstralysene må monteres på en forsvarlig og symmetrisk måte langs bilens midtlinje. Dette er fordi lysene ikke skal være til sjenanse for sjåføren. Hvis du for eksempel ønsker deg en enkelt LED-bar, må denne monteres midt på bilen. Dersom du heller vil ha tre runde ekstralys, skal det monteres ett i midten og to på siden.

Slik bruker du fjernlysene på bilen riktig

Det er mange som er usikre på hvordan lysene på bilen skal brukes, noe som kan føre til dårligere trafikksikkerhet både for dem selv og bilisten de møter. Mange biler har nå adaptiv lysteknologi, men hvis du kjører en litt eldre bil, må du selv passe på at møtende bilister ikke blir blendet av lysene dine.

Fjernlysene skal brukes om natten eller på øde strekninger med dårlig belysning. Dette er bilens sterkeste belysning, som lyser opp minst 100 meter. Til sammenligning lyser nærlys bare opp 40 meter av veien.

Det er viktig å ikke blende ned lysene for tidlig, for da kan du miste oversikten over veien foran deg. En vanlig huskeregel er at du bør blende ned når lyskjeglen din møter lyskjeglen på den møtende bilen. Slå fjernlyset på igjen omtrent to billengder før dere møtes.

Unngå å se rett inn i lysene til den møtende bilen, se heller litt til høyre. Da slipper du å bli forstyrret av lysene til den motgående bilen.

Fordeler med ekstra fjernlys

I Norge er det mørkt på kvelden store deler av året, og derfor er det ikke alltid tilstrekkelig med bare de obligatoriske billysene. Hvis du kjører mye på kvelden eller natten, kan det være lurt å investere i noen ekstralys som gir deg bedre oversikt over veien foran deg.

På høsten og vinteren er det også spesielt stor fare for at man ikke ser dyr eller mennesker som krysser veien. Ekstralys kan bidra til å forhindre bilulykker og gjør at du føler deg tryggere i trafikken.

Velg ekstralysene som passer deg best

Nå om dagen finnes det en rekke forskjellige typer ekstralys til biler. Disse kan koste alt fra noen hundrelapper til flere tusen, alt etter hvor sterk belysning og hvor lang kastelengde du vil ha.

Prisen på ekstralysene sier også ofte noe om hvor tøffe værforhold lysene er laget for å tåle. De billigste variantene tåler ofte ikke så store mengder vann, snø og kulde som vi har her i Norge.

Hos Arbeidslys finner du et stort utvalg av robuste ekstralys som er skapt for å tåle den norske vinteren. Lysene kommer fra kjente kvalitetsmerker som Lazer, Hella og vår egen merkevare ODIN Lights. Les om alle våre merkevarer her.

Xenon, halogen eller LED-lys?

Hos oss kan du velge mellom Xenon, halogen eller LED-lys. Xenon og halogenlys er fortsatt populære alternativer som gir en kraftig belysning og har lang levetid, men de siste årene har mange bilister virkelig fått øynene opp for LED-lys.

Dette er det flere grunner til. LED-lys er et mer bærekraftig alternativ som har lengre levetid enn halogenpærer, og bruker rundt 80 prosent mindre energi enn disse. Nyere biler er derfor ofte utstyrt med LED-lys, mens mange eldre biler fortsatt kjører rundt med halogenlys.

Halogenpærer gir et dempet, gult lys, mens LED og Xenon gir et sterkere, hvitere lys. Siden LED-pærene ikke må skiftes ut like ofte som Xenon og halogenpærer, er de både et mer økonomisk og miljøvennlig alternativ.

LED-bar eller runde lykter?

Hos Arbeidslys kan du velge mellom ekstralys i form av runde lykter eller avlange LED-barer. Hvilken du bør velge kommer an på hva det er plass til foran på bilen din. Hvis du ikke har plass til runde lykter, kan en LED-bar være et stilig og diskret alternativ. Denne kan monteres på skiltbraketten, innfelt i grillen eller montert på kufangeren.

Arbeidslys – bredt utvalg av belysning

Arbeidslys.no tilbyr et av Norges største utvalg av belysning til bil, lastebil, MC og båt. Vi legger stor vekt på god kundeservice i alle ledd, og jobber hver dag med å kunne tilby de beste varene på markedet.

Vi veileder deg gjerne til å finne det produktet som passer deg best. Hvis du har noen spørsmål angående våre produkter, så ta kontakt med oss via lenken nedenfor.

KONTAKT OSS