Halogenpærer

Ønsker du å lære mer om halogenpærer? Her kan du lese mer om fordelene ved denne lyskilden, og finne ut hva som er best av halogen, LED og sparepærer.

SE VÅRE PRODUKTER

Lyspærer som benytter halogen har mange likhetstrekk med den klassiske glødepæren, men skiller seg ut ved at den inneholder gassen halogen inni glasskuppelen. Denne gassen sørger for at pæren ikke brenner ut like fort.

Det finnes gode grunner til å velge halogenlys fremfor tradisjonelle glødepærer. Men de siste årene har det også kommet mange andre effektive lyskilder som bruker mindre strøm. Finn ut hva som passer best for deg!

Ønsker du å lære noen nyttige fakta om halogen-lyspærer? Sjekk ut denne artikkelen.

Hva er halogenpærer?

En halogenlyspære er rett og slett en lyspære der kolben lages av hardglass eller kvarts, mens gassen inne i kuppelen er tilsatt gass av typen halogen. Dette er som regel halogener som brom eller jod.

Når glødetråden får tilførsel av strøm, vil pæren lyse kraftig opp. Mange setter pris på halogenlysets ofte varme fargespekter. Det finnes imidlertid også lyspærer som avgir et hvitere lys.

Gassen i pæren sørger for at partikler som rives løs fra wolfram i glødetråden blir fanget opp, og dermed kan føres tilbake til glødetråden. Uten slik gass vil glasset kunne bli svertet, og selve pæren får redusert levetid.

Fordeler ved å velge halogenpærer

En halogenpære tåler høyere temperaturer enn en gammeldags glødepære, og gir et mer hvitt lys enn forgjengeren. Normalt sett har en lyspære med halogengass en levetid på rundt 2 000 timer.

Det skal også nevnes at en lyspære med halogen kun benytter rundt én tredjedel av strømmen som en tradisjonell glødepære benytter. Dette betyr at du kan få et lavere strømforbruk, noe som er både økonomisk og miljøvennlig.

Er halogenpærer fortsatt å finne i butikker?

Mange er usikre på hvorvidt lyspærer med halogen er å finne i butikker lenger, siden det i 2018 ble kjent at slike lyspærer blir forbudt. Dette skyldes lovgivning i EU, som også påvirker oss her i Norge.

Selv om lyspærer som inneholder halogen er effektive, finnes det altså andre alternativer som kan skilte med enda mer energibesparende kvaliteter. Dette gjelder blant annet LED-pærer og sparepærer.

Du vil imidlertid fortsatt kunne kjøpe halogenpærer i norske butikker. Denne typen lyskilde vil nemlig selges så lenge pæren er i omløp på markedet. Til slutt vil du kanskje måtte velge andre alternativer, som LED eller lignende.

Det skal presiseres at det er fullt lovlig å anvende halogenlyspærer, og at dette fortsatt selges i de fleste lysbutikker og dagligvarebutikker. Det er rett og slett bare snakk om at lyspæren etter hvert vil utfases helt, til fordel for andre energivennlige løsninger.

Et bredt utvalg av halogenlys

Det finnes et bredt utvalg av lyspærer med halogen på markedet. Dette er noe mange forbrukere som sverger til halogenpærer setter pris på. Du finner pæren med ulike sokler, og den kan blant annet benyttes til kjøretøy.

I et bredt utvalg av halogenpærer finner du blant annet pærer med xenon-look, originalpærer og pærer med ekstra lang levetid. Du finner også halogenlys med den tradisjonelle og etterlengtede gule fargetonen mange savner fra tradisjonelle glødepærer.

Det finnes lyspærer med halogengass som er e-merket, og disse avgir typisk et sted mellom 800 og 1 500 lumen. Dette kommer litt an på valg av type og sokkel.

Hvor kan halogenlys anvendes? Dette er ikke bare en klassiker når det er snakk om valg av billys – som baklykter. Halogenpærer benyttes også hyppig i andre lykter og lamper. Halogenlys har rett og slett mange bruksområder!

Lyspærer med halogen vs. LED-lys

Det finnes flere ulike lyspærer å finne i butikker. Du vil blant annet finne sparepærer, LED-lys og pærer med halogen. Hva skal du velge? Dette kommer litt an på hva slags preferanser du har.

Dersom du er ute etter et behagelig lys som kan minne om tradisjonelle glødelamper, er halogenlys et naturlig førstevalg. Men når det kommer til strømforbruk og levetid, scorer LED-lys enda høyere.

En LED-pære varer typisk ti ganger så lenge som en tradisjonell halogen-pære. I tillegg til dette vil førstnevnte benytte rundt 85 % mindre strøm.

Det finnes med andre ord gode grunner til å gå over til LED-lys etter hvert, spesielt når den gode, gamle halogenpæren fases ut. Enn så lenge kan du imidlertid kjøpe halogen-lys dersom du foretrekker dette – i likhet med mange andre forbrukere.

Oppsummering av halogenpærer

Selv om det i dag finnes mer energivennlige alternativer til lyspærer som inneholder halogen, er dette fortsatt et populært valg. Halogenlys benyttes spesielt hyppig på kjøretøy.

Dersom du er på jakt etter et bredt utvalg av halogenpærer, finner du dette hos Arbeidslys.no. Finn en lyspære som passer dine formål!

KONTAKT OSS