Slik monterer du LEDbar på bil

Mange lurer på hvordan man skal montere en eller flere LEDbars på bilen sin. Her lister vi opp de tre mest vanlige monteringsvalgene for å montere LEDbar på din bil!

ODIN Skiltbrakett for 3 lykter eller ledbar på 18 til 20 tommer

LEDbar på skiltbrakett

Den mest vanlige, og enkleste, metoden for å feste din nye LEDbar på bilen, er å benytte seg av lykteholder for skilt, eller skiltbrakett som det også kalles. En skiltbrakett består av en plate med små festepunkter for lyktene som stikker ut. Når skiltbraketten er montert, blir selve platen sjult bak bilens registreringsskilt. Dette gir derfor en enkel og stilren montering.

De fleste ledbarer har 2 festepunkter; ett på hver side av lyset. Dette skaper ofte problemer når det kommer til festing av ledbaren på skiltbraketten, da festene ikke passer på braketten. Dette kan løses ved å i tillegg bruke alternative festebraketter, eller en skiltbrakett som er tilpasset ledbaren.

Skiltbraketten fra ODIN, som er avbildet her, er tilpasset montering av de fleste LEDbarer på ca. 18-20 tommer. Med denne vil du i de fleste tilfeller kunne montere rett på skiltplaten, enkelt og greit.

RIGID SR6 E-merket Spot montert bak grill.

Innfelt i grill

Mange ønsker å montere lyktene sine slik at de ikke vises, eller er tilnærmet usynlig på utsiden av bilen. Dette er en svært populær monteringsmulighet, da det ikke bare gir et svært stilrent utseende, men også gir et lag med sikkerhet mot tyveri av lyktene. Montering av ledbar innfelt i grill er et tidkrevende monteringsvalg, og dette kan derfor fort bli dyrt dersom du får et profesjonelt verksted til å gjøre dette. Ofte må du også av med hele støtfangeren/fronten på bilen for å komme til et festepunkt for ledbaren/ledbarene.

På bildet vist her, er det montert et par RIGID SR6 Spot, som er E-merket og godkjent.

PIAA RF10 Driving ekstralys montert på kufanger på Toyota Land Cruiser.

Montert på kufanger

Til mange biler er det mulig å få frontbøyle, eller kufanger som det kalles på godt Norsk. Disse gir et ekstra lag med sikkerhet til kjøretøyet, og dersom du skulle være så uheldig å kjøre på noe/noen, er disse utviklet for å dempe støtet for både kjøretøy og det du kjører på.
Kufanger er såklart også den perfekte plassen å montere ekstralys, og det har blitt svært populært å montere ledbar på frontbøyle.

Som regel benytter man seg av lykteklemmer for å skape festepunkter på bøylen, men bøyleprodusenten Metec har også utviklet spesielle ledbar-fester til sine kufangere. Disse krever et spesialverktøy for å feste på bøylen, men gir et utrolig fint resultat, som passer de fleste slanke ledbarer.

Avbildede lykter er PIAA RF10 Driving, men med de nye reglene kan man også montere én enkelt PIAA RF18 Driving.

Mulighetene er (nesten) endeløse

Det er altså et stort utvalg av muligheter for å montere ledbar på bil, og vi har bare nevnt tre av de mest populære metodene. Er du i tvil om hvordan du skal montere på din bil, ta gjerne kontakt med vår kundeservice på epost: kundeservice@arbeidslys.no