LED pærer

Led lyspærer


Trenger du lyspærer med lang levetid, dimme-muligheter, lavt strømforbruk og lite varmedannelse? Her er alt du trenger å vite om LED pærer.


SE VÅRE PRODUKTER

I dag er det stadig flere som velger LED-lys når de skal kjøpe lyspærer. Dette er kanskje ikke så rart, siden LED gir svært mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle glødepærer.

Det finnes imidlertid andre lyspærer på markedet også. Vi kan for eksempel nevne halogenpærer og sparepærer. Hva er egentlig best – LED, glødepærer, halogen eller sparepærer? Hint: Ikke alle er lovlige i Norge eller resten av EU.

Dersom du ønsker mer informasjon om lyspærer, kan du sjekke ut denne artikkelen!

Hva er LED-lys?

LED er en forkortelse som står for «Light Emitting Diode». Enkelt er en LED-lampe sammensatt av mange ulike lysdioder. Pæren er utstyrt med egen sokkel, slik at den kan erstatte de tradisjonelle lyspærene med skrusokkel av typen E27 eller E14.

LED-lys koster kanskje litt mer enn de gamle glødepærene, men gir deg samtidig svært mange fordeler sammenlignet med andre lyskilder.

Fordeler ved å velge LED pærer

Det finnes flere gode grunner til å velge LED-lys fremfor mer tradisjonelle lyskilder. Vi kan for eksempel nevne energieffektivitet, stort spekter av fargetoner og redusert grad av varmedannelse.

Mange tradisjonelle lyspærer utvikler mye overskuddsvarme, og dette kan potensielt være brannfarlig. Her er noen av fordelene du kan se frem til når du velger LED pærer!

Lavere strømforbruk og mindre varme

Dersom vi ser på gammeldagse lyspærer som benytter glødetråd, blir kun rundt 5 % av det totale energiforbruket omdannet til synlig lys. Resten av energien omsettes til varme. Dette er grunnen til at overflaten under glødepærer ofte blir svært varme.

LED pærer på sin side omdanner gjennomsnittlig rundt 80 % av energien til synlig lys. Dette er også grunnen til at en LED-lyspære på kun 7 watt kan avgi samme lysmengde som en tradisjonell glødepære på 60 watt.

Lengre levetid

Som en direkte følge av det lave strømforbruket, vil LED pærer også ha mye lengre levetid enn en gammeldags glødepære.

Mens en tradisjonell lyspære typisk har en levetid på mellom 1 000 og 2 500 timer, har en typisk LED-lyspære levetid på i overkant av 15 000 timer.

Miljøvennlig løsning

Den lange levetiden på LED pærer sammenlignet med glødepærer utgjør en betydelig forskjell. Siden du slipper å skifte lyspære like ofte, vil du også få et lavere forbruk av lyspærer.

Det er med andre ord mer miljøvennlig å benytte seg av LED-lys fremfor eldre glødepærer og tilsvarende lyskilder.

Ulike farger

I starten hadde LED pærer rykte på seg for å avgi et nokså kaldt, hvitt lys. Dette har imidlertid endret seg i løpet av årene.

I dag finnes det LED pærer i flere forskjellige fargetoner. Du finner for eksempel LED-lys i varmhvite toner, noe som gir et behagelig lys som minner om glødepærens koselige lys.

Mulighet for å dimme

Mange liker å ha mulighet til å justere lysstyrken etter eget behov. Noen ganger har du kanskje behov for kraftig arbeidsbelysning, mens andre ganger foretrekker du mer dempet belysning.

Med LED pærer får du ofte mulighet til å dimme lysstyrken etter eget ønske. Dette er praktisk både hjemme og på arbeidsplassen.

Forbud mot glødepærer og halogenpærer?

Ettersom glødepærer bruker unødvendig mye energi sammenlignet med LED pærer, ble det lagt inn et forbud mot glødepærer høsten 2012. Utfasingen startet allerede i 2009, men noen år etterpå ble altså alle former for glødepærer forbudt.

Det sies faktisk at et norsk hushold kan spare så mye som 10 % av sitt totale strømforbruk ved å benytte LED fremfor glødepærer. Dette er mye strøm dersom vi legger sammen alle norske hushold.

I september 2018 ble også halogenlyspærer forbudt i EU og EØS. Dette rammet med andre ord også Norge, siden vi er et EØS-land. Også dette forbudet baseres på at det finnes andre mer energivennlige lyskilder, som LED pærer.

Det er likevel fortsatt mulig å kjøpe halogenpærer i Norge, og pærene er fullt lovlig å anvende. Etter hvert vil kanskje pæren forsvinne fra butikkene, siden lageret etter hvert går tomt. Dette fordi produksjon av lyspæren utfases/stoppes.

LED vs. sparepærer

Glødepæren er allerede historie. Halogenpærer vil etter hvert forsvinne helt fra butikkhyllene i Norge. Derfor koker det hele ned til to valg når du skal kjøpe lyspære i fremtiden – LED eller sparepære. Hva er egentlig best å velge?

En sparepære har rundt ti ganger så lang levetid som den klassiske glødepæren, og benytter kun 1/5 av energien. Dette er vel og bra, men en LED-pære kan faktisk skilte med 50 ganger så lang levetid. Konklusjonen er altså at LED pærer er det beste valget.

Finn LED-lys til ditt formål

Dersom du ønsker strømbesparende belysning med lang levetid, behagelige farger og samtidig tenker på miljøet, så er LED-lys et supert valg.

Hos Arbeidslys.no finner du LED-lyspærer til ethvert formål. Kanskje du trenger effektivt arbeidslys som gjør arbeidsdagen enklere? LED pærer er det klart beste valget.

KONTAKT OSS