Xenonlys

Xenonlys kan gi deg tre ganger kraftigere lys enn en tradisjonell halogenpære, og gir også mange andre fordeler. Finn ut om halogen, LED eller xenon passer best for deg.

SE VÅRE PRODUKTER


Når det kommer til valg av lyspærer, finnes det mange ulike muligheter. Dersom du skal kjøpe lyspærer til bil for eksempel, vil du kunne velge mellom alt fra halogen og LED til xenon.

Vi skal her se nærmere på disse tre populære lyspærene som hyppig benyttes i biler. I noen tilfeller bør du ikke velge xenon. Hva er det beste valget i din situasjon?

Vis mer informasjon om xenonlys ved å klikke her.

Hva er en xenonlyspære?

Xenon er en edelgass som er oppført som et grunnstoff i det periodiske system. Gassens kjemiske symbol er Xe, og den blir hyppig brukt i glødelamper. Xenon har egenskaper som tillater lyspæren å gi fra seg et kraftig hvitt lys.

Tradisjonelle glødepærer uten gass vil fort bli overopphetet. Ionisert xenongass under trykk sørger for at varme ikke avledes ut i pæren. Dette gjør at selve glødetråden kan oppnå en høyere temperatur, og dermed avgi mer lys enn tradisjonelle glødelamper.

Fordeler ved å velge xenon

Det finnes flere fordeler ved å velge en xenonpære. Sammenlignet med en klassisk halogenpære kan en xenonpære avgi minst tre ganger så kraftig lys. Samtidig avgir pæren lite varme, og har lang levetid – ofte mer enn 1 000 timer.

Bilen med xenonlys vil typisk kunne lyse svært langt, for eksempel med xenon som langlys. Det er imidlertid også mange som bruker xenon som vanlige kjørelys. Vis mer av omgivelsene og trafikanter i mørket ved å ha kraftige xenon lys på bilen.

·  Kraftig lys

·  Lite varme avgis

·  Lang levetid (1 000 timer +)

Noen ulemper?

Noen melder om ulemper ved bruk av xenonlys, som at bilen kan blende møtende trafikk. Dersom du justerer lysene korrekt, eller slår dem av når biler kommer imot, kan du imidlertid unngå å blende møtende biler.

For at du skal kunne bruke xenonpærer lovlig i bilen, er det krav om at du har automatisk høydejustering av bilens lykter. Dette bidrar til at du ikke vil blende møtende trafikk dersom bilen skulle oppleve endret balansegang, noe som kan oppstå for eksempel ved tung last.

Automatisk høydejustering av lys er ikke noe alle biler har. Sjekk derfor med din bilforhandler eller les bilens bruksanvisning dersom du er usikker.

Xenon vs. LED og halogen

Xenon kan utvilsomt gi deg kraftigere lys enn halogen, og avgir typisk 3 200 lumen der halogen avgir 1 500 lumen. Samtidig er xenon ofte dyrere enn halogen, og sistnevnte fungerer ofte bedre i tåkete vær. Men hva med xenon sammenlignet med LED?

De siste årene har LED blitt et populært valg blant bilister. LED-lys er mer energieffektive enn xenon-lyspærer, og varer i tillegg lengre. Samtidig kan LED gi kraftigere lys enn xenon. Dette er imidlertid en smakssak, og mange foretrekker derfor xenon til billys.

I dag finnes det dessuten xenonlys med forbedrede egenskaper. En xenonpære av typen OSRAM Night Breaker Laser kan for eksempel avgi 200 % mer kraftig lys enn den klassiske xenonpæren.

Trenger du xenonlys?

Xenon lys er populært å benytte på bil. Enten du trenger kjørelys eller effektive langlys, kan xenon gi deg kraftige og effektive lys. Husk på at du kan blende møtende trafikk om du ikke har automatisk høydejustering av lyktene dine. Sjekk derfor dette på forhånd.

Bilen med xenonlys sørger for å lyse godt opp i mørket. Dersom du er på jakt etter markedets beste xenonlys, bør du sjekke ut forhandlere som Arbeidslys.no. Her finner du xenon av høy kvalitet fra produsenter som Philips. Hella, Neolux og Osram.

KONTAKT OSS